STAV VČELSTEV

18.04.2010 16:23

Vzhledem k odhalení moru včelího plodu v naší organizaci musíme počítat s větším zájmem veterinární služby, ale také včelařů, zákazníků a dalších lidí o naši činnost. Nemusím připomínat, že nás to všechny zavazuje k dodržování všech pravidel ochrany okolních včelstev, s přísným dodržováním zasad hygieny. Připravili jsme podrobné pokyny pro ty včelaře, kteří jsou přímo v pásmu ochrany, ale i  ty další, kteří těmto přísným pravidlům zatím unikli:

 -*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

MOR VČELÍHO PLODU…

…je nebezpečná nákaza včel, která zpravidla vede k jejich úhynu. Způsobuje ho mikroskopická bakterie, která se množí v těle larvičky. Mimo její tělo přežívá i desítky let v podobě neuvěřitelného množství mikroskopických spór.

    Příznaky moru:

·         Mezerovitý plod

·         Propadlá a děravá víčka plodu

§ Podezřelý zápach na plástu

o   Táhnoucí se vnitřek buněk při píchnutí sirkou

 

Laboratorní vyšetření se provádí na pracovišti VÚ včelařského z Dolu speciálními destičkami, které se na několik dní vkládají na dno úlu. Sebraná měl se odesílá ve speciálních kartonových tubusech k rozboru.

Mor se přenáší včelím dílem (rámky, soušemi), úly, pomůckami a samozřejmě samotnými včelami, které spory roznášejí na svém těle. Přenos člověkem, nebo vzduchem (větrem) není prokázán a v současné době není považován za riziko přenosu.

   Ohnisko nákazy musí být podle planých předpisů totálně zlikvidováno, včely usmrceny a vše co lze se musí spálit. Nehořlavé pomůcky se musí desinfikovat. Včelstva na stejném místě lze obnovit nejdříve po roce.

   Ochranné pásmo určí veterinární správa, ale je zpravidla v okruhu doletu včel z prokázaného ohniska moru. Zde se provádějí v průběhu roku opakované zkoušky spadu a ověřuje se, zda se mor nerozšířil. Doba uzavření pásma je zpravidla jeden rok a jeho zrušení nařizuje veterinární správa.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

   V těchto dnech budeme objednávat léčiva pro podzimní ochranu a k tomu potřebujeme přesný počet vašich včelstev k 1. květnu. Počítejte, že se k vám brzy dostaví Váš důvěrník organizace, který tento údaj předá k celkovému součtu za celou organizaci.  Dostanete od něj výše zveřejněné pokyny k moru včelího plodu, protože zdaleka ne všichni naši včelaři mají přístup na internet a jsou o situaci a opatřeních on-line informováni.

Věřím, že situaci zvládneme a že období, které nás čeká zdárně překonáme.

—————

Zpět


Kontakt

Šárka Lojdová, předseda spolku

Hilmarova 86, 507 32 Kopidlno

728 180 070


Anketa

Jaký byl pro vás letošní včelařský rok?

nadprůměrný
88%
785

průměrný
7%
59

podprůměrný
5%
47

Celkový počet hlasů: 891



Nová rubrika

MOR VČELÍHO PLODU V NAŠÍ ORGANIZACI

18.04.2010 17:09
Tak je to tady. Palice dopadla i na naše včelaře. Na tomto místě budeme zveřejňovat pokyny a postupy k řešení situace s morem včelího plodu, který byl diagnostikován u některých našich včelařů. Týden od 12.  do 18. dubna       V pondělí přišla zpráva z veteriny, že se...

—————