JAK SE LETOS NAJAŘE ŽIJE NAŠIM VČELÁM ?

28.05.2013 16:23

 

JAK SE LETOS NA JAŘE ŽIJE VČELÁM?

 

Uběhlo již několik týdnů od ukončení seriálu Jičínského deníku o včelách a včelaření. Čtenáři však na včeličky nezapomínají a často se nás včelařů ptají, jak snášejí letošní proměnlivé a deštivé jaro?

Odpověď zní - snášejí je těžko, tak jako my lidé. Čekání na slunce a teplo bylo letos po dlouhé zimě nekonečné. Nástup jara se opozdil nejméně o 2 týdny a s tím i rozvoj včelstev, oslabených po nepříjemné zimě. Ještě v polovině dubna většina včelstev plodovala jen velmi slabě a jejich početní síla byla malá. Když konečně jaro přišlo a příroda rozkvetla miliony květů, stalo se tak překotně a najednou, což je pro včelstva ta nejhorší možnost. Včely nestačily sbírat pyl a nosit z květů nektar. Časté přeháňky ho smývaly  na zem a časté střídání tepla a chladu včelstvům nedovolilo med ukládat do zásob. Výsledkem je skutečnost, že prvá snůška, která bývá v našem kraji pro úspěch včelaře ve sklizni medu rozhodující, pomalu končí. A včelaři a jejich medomety nemají z včelích rámků co vytáčet. Navíc je odebrání zásob včelstvům v současném chladném a deštivém počasí pro včely velmi rizikové. Může dále oslabit jejich sílu, omezit matku v kladení nového potomstva a výsledkem může být ztráta i druhé medné snůšky na počátku léta.

     Po loňském poměrně slabém včelařském roku se ten letošní zatím jeví ještě o  horší. Dva nepříznivé roky po sobě  včelaři už dávno nepamatují a pokud se dosavadní vývoj potvrdí a počasí se radikálně nezmění, lze očekávat výrazný nedostatek medu a podstatný růst jeho ceny v obchodech i u samotných včelařů. Ale stále je tu ještě naděje, že si „matka příroda“ vše rozmyslí a zvýšeným přídělem tepla dosavadní nepříznivý vývoj ještě stačí zvrátit. Většina včelařské sezony je přece stále před námi a vyvolávat paniku je proto předčasné.

 Oldřich Suchradský, Kopidlno

 

—————

Zpět


Kontakt

Šárka Lojdová, předseda spolku

Hilmarova 86, 507 32 Kopidlno

728 180 070


Anketa

Jaký byl pro vás letošní včelařský rok?

nadprůměrný
88%
785

průměrný
7%
59

podprůměrný
5%
47

Celkový počet hlasů: 891



Nová rubrika

MOR VČELÍHO PLODU V NAŠÍ ORGANIZACI

18.04.2010 17:09
Tak je to tady. Palice dopadla i na naše včelaře. Na tomto místě budeme zveřejňovat pokyny a postupy k řešení situace s morem včelího plodu, který byl diagnostikován u některých našich včelařů. Týden od 12.  do 18. dubna       V pondělí přišla zpráva z veteriny, že se...

—————