PLÉNUM OV V JIČÍNĚ

27.05.2011 12:44

Ve středu 25.května se konalo v Jičíně plénum okresní orgaizace včealřů. Zdravotníkem organizace př. Boh.Slavíkem byli přítomní předsedové a ajednatelé organizací ( s výjimkou nepřítomných ze Sopčice, Libáně a Dětenic) seznámeni se zdravotní situací v okrese. Léčení varroa bylo zvládnuto, mor je pouze u jednoho včelaře v Butovsi. Velká část jednání byla věnována průběhu oblastního kola Zlaté včely pro nejmladší včelaře, kterou organizovala kopidlenská organizace na málotřídní škole v Běcharech. Hodnocvení vyznělo velmi pozitrivně, a to nejen z pohledu organizátzorů, ale i výsledků pro děti, které v soutěži dosáhly mimořádných úspěchů a vyhrály dvě ze tří kategorií soutěže. Byla projednána situace po spálení úlů kroužku v Kopidlně neznámým pachatelem. Včelaři vyjádřili solidaritu a nabídli pomoc při obnově včelnice.

    Dále byla projednána organizace Kurzu chovatelů matek, který povede př.V.Dlab na své včelnici v Horní Nové Vsi 4. června. O týden později (11.6.) se uskuteční další Okresní včelařský den v Židovicích, který pořádá Kopidlenská organizace a kde vystoupí s přednáškou o moderních postupech ve včelaření ing.Petr TEXL, v odpoledním programu předvede své včelařwské výrobky firma PLEVA z Potštejna. Bylo připomenuto, že za další týden (18.6) se uskuteční obdobný včelařský den pro včelaře okresu Hradec Králové v Kuklenách. Další den, v neděli 19.6. pak tradiční včelařské setkání v Nechanicích. Včelaři mají dost možností k dalšímu vzdělávání a nákupu včelařských produktů a pomůcek. Jen je třena je využít.

    Vrcholí sezona odběru prvního medu, převážně z řepky. Výnosy jsou vysoké a med poměrně kvalitní. Jeho výkupní cena zatím nebyla stanovena, prodejní "ze dvora" se pohybuje na 100 Kč za 1 kg prodaného medu.

—————

Zpět


Kontakt

Šárka Lojdová, předseda spolku

Hilmarova 86, 507 32 Kopidlno

728 180 070


Anketa

Jaký byl pro vás letošní včelařský rok?

nadprůměrný
88%
785

průměrný
7%
59

podprůměrný
5%
47

Celkový počet hlasů: 891



Nová rubrika

MOR VČELÍHO PLODU V NAŠÍ ORGANIZACI

18.04.2010 17:09
Tak je to tady. Palice dopadla i na naše včelaře. Na tomto místě budeme zveřejňovat pokyny a postupy k řešení situace s morem včelího plodu, který byl diagnostikován u některých našich včelařů. Týden od 12.  do 18. dubna       V pondělí přišla zpráva z veteriny, že se...

—————