ZLATÝ VČELA V BĚCHARECH

04.05.2012 20:27

Soutěž mladých včelařů Královéhradeckého kraje Zlatá včela se konala druhý rok v řadě na ZŠ a MŠ v Běcharech. V sobotu 21. dubna se do školičky sjely 4 desítky mladých adeptů včelaření z 6 kroužků celého kraje, aby si v soutěži porovnali své znalosti a schopnosti v tomto náročném oboru. Prostředí a podmínky k soutěži pro ně připravili pracovníci školy, v čele s ředitelkou Mgr. Janou Vávrovou, odbornou část soutěže zajistili členové včelařské organizace z Kopidlna a Jičína. Při zahájení k nim promluvil jako host senátor a zástupce patrona soutěže ing. Josef Táborský z Královéhradeckého kraje a místopředseda Českého včelařského svazu Vlastimil Dlab.  Pak už se rozběhla tříhodinová náročná soutěž v několika disciplínách, ze které vyšla jako vítězka největší z očekávaných favoritů - Veronika Šebková ze ZŠ z Dubence. Za ní v pořadí skončily její kamarádky Michaela Všetečková  a Jana Hlavova. Pořadatele soutěže potěšilo, že hned za nimi v pořadí  skončila Vlasta Víchová z kroužku v Kopidlně a na dalším místě mladičká Nikola Šoltysová z pořádající školy v Běcharech. Ta se zároveň stala vítězkou kategorie mladších žáků, před svými spolužačkami Denisou Hnízdilovou a Ilonou Šíbovou. Okres Jičín na soutěži  dobře reprezentovali svojí účastí ještě děti ze ZŠ Bodláka a Pampelišky z Veliše. Ceny nejen jim, ale všem účastníkům předával na závěr přítel Vlastimil Dlab a starosta Běchar ing. Jan Škoda.

   Pestrý včelařský den pro mladé pokračoval prohlídkou Jičína a účastí na Medovém dni, pořádaném v rámci včelařské výstavy v jičínském muzeu. Pořadatelé, kteří dva roky po sobě zvládli tak náročnou soutěž, ocenili podporu a zájem organizací, kteří jim pomohli zabezpečit pro všechny účastníky krásné odměny. Za mnohé vzpomeňme prodejnu Včelaření hrou z Hradce Králové, Městskou informační službu v Jičíně, obec Běchary, sklárnu Bohemia Poděbrady. Letošní soutěž ale ještě nekončí a pokračuje v červnu národním kolem ve včelařském učilišti v Nasavrkách a vyvrcholí mezinárodní soutěží mladých včelařů z 21 zemí ve Švýcarsku v červenci tohoto roku.

—————

Zpět


Kontakt

Šárka Lojdová, předseda spolku

Hilmarova 86, 507 32 Kopidlno

728 180 070


Anketa

Jaký byl pro vás letošní včelařský rok?

nadprůměrný
88%
785

průměrný
7%
59

podprůměrný
5%
47

Celkový počet hlasů: 891



Nová rubrika

MOR VČELÍHO PLODU V NAŠÍ ORGANIZACI

18.04.2010 17:09
Tak je to tady. Palice dopadla i na naše včelaře. Na tomto místě budeme zveřejňovat pokyny a postupy k řešení situace s morem včelího plodu, který byl diagnostikován u některých našich včelařů. Týden od 12.  do 18. dubna       V pondělí přišla zpráva z veteriny, že se...

—————